Ooit al gehoord over Michel Ardan?
Michel Ardan is geen echte persoon, het is een fictief personage in twee van de vele boeken die de Franse schrijver Jules Verne ooit heeft geschreven: De la Terre à la Lune (1865) en Autour de la Lune (1870).

Van de aarde naar de maan en Rond de maan zijn sciencefictionromans. Ze gaan over een poging van Amerikanen om naar de maan te reizen in een capsule die met een groot kanon  wordt afgeschoten.  Beide boeken zijn later samengevoegd tot De reis naar de maan.

Michel Ardan is de Fransman aan boord van het projectiel. Hij is degene die de problemen van de reis weet te vertellen door middel van een woordspeling of door aan te bieden aan tafel te gaan zitten. Hij is moedig, maar moedig op zijn eigen manier. Ardan is niet de man voor grote projecten, maar voor de grootste projecten.

En waar haalde Jules Verne de namen van zijn personage Michel Ardan?
Michel was de voornaam van zijn enig kind.
Ardan was een anagram van Nadar, die Jules Verne een aantal jaren vroeger ontmoet had en een vriend was geworden.
En het is die Nadar die iets te maken heeft met Sint-Juliaan.  Maar daar kom ik later nog wel eens op terug.

Aankomst van het projectiel
De la terre à la lune
Ardan in Nantes